Imprimanta foto, care sunt cele mai frecvente defectiuni? Vom incerca, in cele de mai jos, sa va explicam de ce apar aceste defectiuni neplacute si ce puteti face pentru inlaturarea lor.
De la inceput trebuie sa stiti ca cele mai dese defectiuni ale imprimantei foto sunt destul de usor de rezolvat. Nu va trebuie cunostinte tehnice si nu trebuie sa stiti sa manuiti nici o surubelnita 🙂 .
Infundarea capului de printare
Cea mai des intalnita problema la o imprimanta foto este infundarea capului de printare. Se traduce in dungi orizontale (pe directia mersului capului de printare) pe hartie. Dungi de culoare diferita fata de poza. Acest lucru deoarece capul de printare are niste duze infundate. Ca analogie, capul de printare are gaurele ca o para de dus – cand unele se infunda, pe acolo nu mai iese cerneala. O curatare de cap este reprezentata de jeturi puternice de cerneala menite sa desfunde acele orificii. Atentie: Daca folositi setari de printare slabe (cum ar fi „standard” in loc de „high” pentru foto), este foarte posibil sa vedeti acele dungi orizontale, care sunt normale (trebuie sa folositi setari mai inalte de calitate).
Ce se poate face in acest caz? Este foarte simplu din moment ce fiecare producator de imprimante a implementat in softul lor solutia pentru aceasta problema (este ceva normal la o imprimanta foto pe cerneala).
- Intrati in meniul imprimantei – click dreapta pe pictograma ei din Devices and Printers, apoi click dreapta pe Printing preferences si acolo veti gasi meniul de Maintenance / Intretinere – daca aveti ghinionul sa aveti Windows 10 ….. va fi putin diferit (adica mai greu) 🙂
- Efectuati o verificare de duze – verificare / curatare duze / nozzle check;
- Daca testul nu iese corect, dati o curatare de cap (head cleaning);
- Reveniti la pct. 2 si dati din nou o verificare de duze pentru a va asigura ca problema este rezolvata;
- Daca testul este corect, puteti incepe sa folositi din nou imprimanta. Daca nu este corect dar sunt unele imbunatatiri, mai dati inca o data curatare de cap. Verificati prin procedura de la pct. 2. Faceti acesti 2 ultimi pasi pana cand testul de verificare este in regula. Daca dupa curatarea de cap nu apare nici o imbunatatire, mergeti direct la pct. 6;
- Tot in meniul imprimantei este si curatare de cap intensa (la Epson o veti gasi sub denumirea de incarcare cu cerneala / power ink flushing / ink charge, la Canon va fi deep cleaning iar la HP nu va fi deloc 🙂 )- rulati aceasta optiune. Aceasta optiune va consuma mai multa cerneala decat o curatare de cap dar sunt sanse mult mai mari sa va rezolve problema. Daca nu, va trebui sa mergeti cu imprimanta intr-un service pentru ca e posibil ca problema sa fie putin mai complicata. Inainte sa mergeti la un service, dupa incarcarea cu cerneala, lasati totusi imprimanta ~24h inchisa. Uneori isi „revine” (verificati acest lucru cu un nozzle check).
ATENTIE!!!
Nu abuzati de incarcarea cu cerneala / curatarea de cap.
Am intalnit multe cazuri in care clientii dadeau (cel putin asa spuneau ei) si cate 10-20 de curatari de cap. Daca de la o curatarea de cap la alta nu apar imbunatatiri (pe testul de verificare duze), nu mai continuati sa ii dati. Veti consuma foarte multa cerneala si veti umple si buretii reziduali. Ceea ce ne duce la a doua problema ce poate aparea – ink pads error.
Ink pads error / Bureti reziduali plini
De ce apare aceasta eroare mai ales cand vorbim de o imprimanta foto?
In urma fiecarei curatari de cap rezulta o anumita cantitate de cerneala reziduala (cerneala reziduala = cerneala care nu iese pe hartie ci ramane ca reziduu in interiorul imprimantei). Aceasta cerneala este aruncata in niste bureti reziduali. Buretii reziduali sunt ca un cos de gunoi absorbant (care se umple si trebuie inlocuit sau golit). Cand contorul ajunge la 100% imprimanta foto intra in eroare si nu mai poate fi folosita pana nu o resetati (goliti acel „cos de gunoi” – buretii reziduali). Totusi undeva pe la 90-95% imprimanta va afisa un mesaj de avertizare (gen “bureti aproape plini”).
La Epson eroarea apare sub forma unui mesaj
La Canon apare sub forma erorii 5B00.
La HP… nu am auzit sa fi aparut cuiva 🙂
Se poate rezolva? Si daca da, cum?
Da, se poate rezolva. Si chiar mai simplu decat v-ati fi asteptat… daca aveti Epson… si ceva mai greu daca aveti Canon.
Pentru imprimantele foto Epson care nu au cutie de mentenanta cu cip (marea mojoritate) trebuie facuti urmatorii pasi:
- Descarcati WIC RESET UTILITY de aici http://www.2manuals.com
Nu va speriati, desi este site chinezesc, este fara virusi (cel putin pana la aceasta data 🙂 )
Programul arata asa
- Faceti rost de un cod de resetare (il puteti gasi foarte usor online cu preturi intre 30 si 50 ron) – acest cod se poate folosi doar o singura data. Cei care va vor vinde codul va vor da si intructiunile de folosire. Se introduce codul de resetare in program la meniul de Reset Waste Counters (reset cerneala reziduala).
- Programul va cere inchiderea imprimantei.
- Cand deschideti imprimanta contorul va fi la zero si o veti putea folosi din nou.
De cate ori se poate face aceasta resetare?
Nu exista limita. Se poate face teoretic la nesfarsit atat timp cat aveti un cod de resetare.
Service-ul autorizat Epson face aceasta interventie in garantie (bineinteles daca si imprimanta mai este in garantie).
Separat de aceasta operatiune de resetare soft mai trebuie facut ceva. Nu trebuie neaparat in acel moment dar trebuie sa o aveti in vedere si anume, spalarea buretilor / externalizarea lor. Cum se face asta? Cel mai bine intr-un service 🙂 . As putea sa va explic dar fiecare model are o procedura diferita si cel mai sigur este sa se faca interventia de catre o persoana specializata. Ca idee, se prelungeste furtunasul care arunca cerneala in buretii reziduali, in exteriorul imprimantei intr-o sticluta pe care dvs o veti goli ori de cate ori este nevoie. Cerneala nu se va mai duce in bureti nemaiexistand astfel pericolul inundarii ei.
Nu uitati sa faceti aceasta externalizare altfel riscati sa va treziti cu cerneala pe birou si cu placa logica si senzorii imprimantei inundati.
Pentru Epson-urile care au cutie de mentenanta cu cip si Canon trebuie mers direct in service. La Epson se va reseta cipul si se vor spala fizic buretii din cutia de mentenanta (sau se inlocuieste cutia cu totul) iar la Canon se va folosi un program specializat de service (pe care il puteti insa gasi si pe net dar mai greu) fara posibilitatea de externalizare sau spalare a buretilor.
Esti un boier! Multam fain! 🙂