imprimanta CISS

Imprimanta foto potrivita – cum o alegem?

Imprimanta foto ideala poate fi diferita pentru fiecare. In acest articol vom incerca sa va expunem cateva caracteristici de baza pe care orice imprimanta foto ar trebui sa le aiba. De asemenea, la final va vom face si recomandari de imprimante.

Caracteristici principale imprimante foto la care trebuie sa fiti atenti:

  1. Sa aiba cat mai multe culori;
  2. Sa traga hartia de sus (nu din tava de jos)
  3. Cerneala originala sa aiba un pret decent – imprimantele cu tanc de cerneala integrat (CISS) sunt ideale.

Haideti sa detaliem putin fiecare punct in parte.

1. Cat mai multe culori

Ca si importanta, pe primul loc este numărul culorilor (cartușelor). Un numărul de cartușe/culori, in vasta majoritate a cazurilor, este corelat cu o calitate mai mare. Plecand de la aceste date trebuie sa tineti cont de faptul ca o imprimanta foto are cel putin 5 culori – Cyan, Magenta, Yellow, BK (black) pentru foto, alt BK pentru text. Asta nu inseamna ca nu veti putea printa fotografii si cu o imprimanta office cu 4 culori, insa diferentele cresc pe masura ce creste si numarul de cartuse – o imprimanta foto profesionala ajungand sa aiba si pana la 12 culori. Pentru vasta majoritate a fotografilor si clientilor finali, o imprimanta foto cu 6 culori este arhisuficienta.

2. Sistemul de alimentare cu hartie

O imprimanta foto cu alimentare din tava din spate va trage mult mai multe tipuri de hartie decat una care trage hartia din tava de jos. Explicatia este data de traseul hartiei. La cele cu alimentare din tava din spate, hartia face doar un unghi de ~30° cand este trasa, pe cand la una cu tava de jos, va fi nevoita sa se ruleze pe tambur facand astfel un unghi de 180°. Cu cat hartia va fi mai dura si mai putin flexibila (atentie, nu neaparat mai grea sau groasa) cu atat va fi mai dificil pentru o imprimanta foto sa o traga din tava de jos.

Desi producatorii dau ca hartii acceptate, gramaje de pana la 300g/mp, tineti cont ca o imprimanta cu alimentare din tava de jos foarte rar va trage hartii foto cartonate (de buget, cu spate cartonat) cu greutate mai mare de 230g/mp. Acele 300g/mp se refera la hartiile foto din gama PREMIUM, hartii tratate cu rasina (rc – resin coated).

Ca si concluzie, daca vreti sa va traga aproape orice hartie foto, mergeti pe o imprimanta cu alimentare din fanta spate.

 3. Cerneala

Un alt aspect de care trebuie sa tineti seama este cerneala. De calitatea acesteia si nu in ultimul rand, de pret. Calitatea cernelii pe care o veti folositi va determina intensitatea culorilor si rezistenta in timp a printului iar pretul va influenta, normal, costul. 

Cerneala folosita la fotografii este de 2 feluri – dye (pe baza de apa) si pigment. Mai multe detalii despre ele puteti gasi aici. Pe scurt insa:
Cerneala dye. Plusuri: Culori vii si stralucitoare, pret foarte bun, o puteti utiliza pe o mare varietate de hartii si hartii foto. Minusuri: rezistenta scazuta la UV (lumina), nu rezista la apa (rezistenta insa poate veni din hartia foto folosita).
Cerneala pigment. Plusuri: rezistenta la lumina (UV), rezistenta la apa. Minusuri: pret cel putin dublu fata de cerneala dye, o puteti utiliza pe o varietate mai mica de hartii foto, infunda mai des capul de printare (este mai vascoasa fata de dye), pentru cele mai recomandate imprimante foto (cele cu tanc de cerneala integrat, unde turnati cerneala din sticluta), majoritatea producatorilor nu au iesit inca pe piata cu cerneala originala de tip pigment – astfel incat daca aveti o imprimanta cu CISS, trebuie sa va bazati pe cerneala aftermarket (care nu este originala), cu foarte multe minusuri (nu este calibrata, calitatea poate varia de la un lot la altul, etc).

Pana sa apara imprimantele cu tancuri exterioare de cerneala – CISS (Continuos Ink Supply System) – producatorii mergeau pe principiul – imprimanta foarte ieftina si consumabile (hartie foto si cernala) foarte scumpe. S-a mers pana acolo incat era mai ieftin sa iti cumperi o imprimanta noua decat un set de cartuse originale (cum a facut Canon). Pretul cartuselor originale explodase. Apoi au intervenit chinezii 🙂 si a aparut CISS-ul. Lumea a inceput sa isi monteze CISS pe imprimanta si sa foloseasca cerneala compatibila pentru ca diferenta de pret era extrem de mare (cam de 1:70). Primul producator care s-a conformat acestui nou val a fost Epson care a scos primele imprimante cu CISS montat din fabrica (Epson seria L). Acest lucru a dus la aparitia cernelii originale „varsate” (la sticluta). Ulterior, acest lucru a fost preluat si de ceilalti producatori si cerneala originala se gaseste acum si la sticla la niste preturi acceptabile.

Pretul cernelii difera foarte mult de la dye la pigment si de la originala la compatibila. Daca sunteti pusi in situatia sa alegeti intre o imprimanta foto cu dye si una cu pigment trebuie sa stiti ca pigmentul nu se gaseste la sticla ci numai in cartuse. Asta il face scump. Cam de 100 de ori mai scump pe ml decat dye la sticla. O comparatie mai detaliata intre dye si pigment gasiti aici.

Plecand de la pret, nu va recomandam sa folositi cerneala dye compatibila in locul celei originale. Diferenta de pret nu este atat de mare incat sa justifice diferenta de calitate (cea originala rezista mai mult la lumina si nu aveti surpriza sa va difuzeze pe unele hartii foto). Daca vorbim despre pigment, lucrurile se schimba pentru ca pigmentul original din cartuse este mult mai scump decat cel compatibil. Si este foarte posibil sa fiti nevoiti sa folositi cerneala compatibila. Va trebui insa sa faceti un profil de culoare pentru cerneala compatibila si sa folositi imprimanta ceva mai des decat ati fi facut-o cu cerneala originala pentru a evita infundarea.

Recomandare pe scurt: Daca un procent foarte mare de printuri vor fi expuse indelungat la lumina (magneti frigider, tablouri, etc), mergeti pe o imprimanta cerneala pigment. Altfel, stati pe dye ca este bun, ieftin si arata bine. Ideal ar fi 2 imprimante, una cu pigment pentru rezistenta la UV (pentru magneti, tablouri, etc), alta cu cerneala dye pentru restul printurilor (poze normale, albume foto, discuri, prezentari, invitatii, etc).

Alte aspecte de care ar fi bine sa tineti cont cand va alegeti imprimanta foto:

– Printeaza din rola? – hartia la rola are un pret ceva mai bun pe metru patrat decat cea din coala

– Are si alte componente consumabile? – capul de printare al imprimantelor Canon si HP este consumabil si va trebui schimbat relativ des, pe cand cel de Epson tine teoretic cat imprimanta;

– Formatul maxim ce poate fi printat;

– Viteza – aici Epson este pe locul 3 in timp ce Canon si HP se bat pentru primele doua locuri;

– Printeaza discuri? – exista echipamente de la Epson care fac doar asta – si o fac extrem de bine – Epson seria PP. Gasiti insa si imprimanta foto A4 si A3 care printeaza pe discuri.

– Are cititor de carduri? Poate doriti sa printati la un eveniment, cat mai rapid, fara sa legati imprimanta la laptop.

– Conectivitatea (USB, Wi-Fi, Ethernet).

Imprimante foto recomandate:

Entry level (cateva sute de RON): Imprimantele Canon si HP cu tanc de cerneala din fabrica – seria G de la Canon (imprimantele cu tanc de cerneala integrat)  HP 315 / 319 / 415 / 419, HP GT 5180 / 5280 (desi HP enumerate aici au doar 4 cartuse ca si seria G de la Canon, ele sunt deseori folosite ca si imprimante foto datorita faptului ca au CISS – ceea ce face printul foarte ieftin).

Canon G1410  imprimanta hp

Mid Range (1200+ RON): Imprimantele foto Epson cu 6 culori si cu tanc de cerneala (CISS) din fabrica: Epson L805/L810/L850 (toate A4, practic aceeasi imprimanta cu functii diferite precum ecran, scanner, card, etc; daca aveti nevoie doar foto, mergeti pe Epson L805) si Epson L1800 (A3+). Imprimante foarte rezistente, trag multe tipuri de hartie foto, cerneala originala calitativa la un pret bun, calitate foarte buna – personal le folosim si avem experienta de milioane de printuri pe ele. Desi nu trag din rola, puteti pune „user defined” la dimensiune coala si sa printati coli de pana la 110 cm.

imprimanta foto epsonimprimanta foto Epson L1800

High end – Canon Pixma PRO-10S / Pro-100S / Pro-1000, Epson SC-P600 / SC-P800, SureLab SL-D700, imprimante de format mare (plotere). Din pacate, la high end nu gasim imprimante cu tanc de cerneala din fabrica, astfel incat sa cumparati cerneala la sticluta. Veti avea costuri destul de ridicate la cerneala.
imprimanta foto CanonPlotter Epson P9000

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *