cerneala dye sau pigment

Dye, Pigment, Solvent, UV

Dye, Pigment, Solvent, UV, care sunt diferentele si in ce circumstante se folosesc? Despre aceste tipuri de cerneala vom discuta in randurile de mai jos.

Dupa cum mentionam intr-un articol recent, cerneala folosita la fotografii este, in majoritatea cazurilor, de 2 feluri. De fapt, ca sa fim corecti 🙂 , este de 4 feluri:

  1. Dye;
  2. Pigment;
  3. Solvent si Eco-Solvent;
  4. Cerneala UV

Imprimantele foto entry level si mid level (doar cu mici exceptii) vor avea dye (vezi seria L de la Epson), echipamentele foto profesionale si unele plotere vor avea intotdeauna pigment, imprimantele industriale de mari dimensiuni au solvent si eco-solvent iar unele modele noi cu aplicatii speciale, au cerneala tip UV.

Vom pune in continuare accentul pe DYE si PIGMENT pentru ca acopera cea mai mare majoritate a imprimantelor foto.

DYE               

DYE este tipul de cerneala standard utilizata în imprimantele cu jet de cerneală. Procesul de fixare consta in absorbtia ei de catre fibra hartiei. Consta în coloranți dizolvati complet in apa. In fapt, cerneala DYE este compusa in proportie de 95% din apa!

Haideti sa mai vedem inca o data argumentele PRO:

– culori aprinse si vibrante, rezolutie excelenta, stralucire foarte mare;

– se poate printa cu ea pe orice tip de hartie foto pentru inkjet;

– cea mai “prietenoasa” cerneala cu imprimanta (o imprimanta cu cerneala DYE se infunda mult mai greu decat una cu PIGMENT). De asemenea interventia in service este mult mai usoara si cu sanse de reusita mai mari la o imprimanta cu DYE;

– pretul – DYE este mult mai ieftina decat PIGMENTUL

Argumente CONTRA:

– rezistenta scazuta la apa si la razele ultraviolete.

 

O fotografie printata cu DYE si expusa in bataia soarelui se va decolora – culorile isi vor pierde din intensitate si vor incepe sa vireze in rosu.

Intrebarea care se naste de aici este IN CAT TIMP?

Perioada de timp tine cont de 2 factori: pe ce tip de hartie foto s-a printat si cantitatea de raze UV la care este supusa. Daca folositi o hartie foto premium, rezistenta la UV se poate mari cam de 4 ori. Daca este tinuta in casa dar nu sub directa actiune a razelor soarelui (nu in geam, de exemplu) o fotografie printata cu DYE pe o hartie foto premium poate tine fara probleme si pana la multi ani. Tinuta in album / sertar / etc, isi mentine culorile fara probleme f multi ani, nefiind afectata de UV.

Rezistenta la apa suporta, in mare, cam aceeasi explicatie ca si la UV. Daca este printata pe o hartie foto premium care este rezistenta la apa (cum sunt cele Art Maker 🙂 ), in cantitati mici si pentru scurt timp, poza va rezista la actiunea apei. Acest lucru nu se poate aplica, la conditiile atmosferice exterioare.

 

PIGMENTUL

Spre deosebire de DYE, PIGMENTUL este format din mici particule solide care se lipesc de fibra hartiei foto si nu sunt solubile in apa. PIGMENTUL este o pudra uscata in esenta care este amestecata cu apa in interiorul cartuselor. De aici vine si una din problemele sale, faptul ca sedimenteaza. Acest sediment poate infunda capul de printare al imprimantei. De aceea este indicat ca o imprimanta cu pigment sa fie folosita mai des pentru a preveni acest lucru.

Argumente PRO:

– rezistenta mare la apa si razele ultraviolete (UV);

– pozele printate cu pigment isi mentin culorile originale un timp mult mai indelungat (unii producatori dau ca termen undeva pe la 200 de ani pentru pigment fata de 25-30 de ani pentru DYE, desi nu stim cine a trait atat ca sa faca aceste teste).

Si cam atat cu argumentele PRO.

Argumente CONTRA:

– pretul f ridicat;

– culori mai putin vibrante, stralucitoare si saturate decat DYE;

– nu „prinde” (nu se usuca) pe hartia foto glossy si super glossy standard, de tip cast coated (functioneaza f bine pe hartii lucioase de tip Premium, tratate cu rasina – RC), de aceea pigmentul se foloseste predominant pe hartie foto semi-glossy sau pe hartie foto mata;

– poate infunda mult mai usor imprimanta. Asta se traduce in curatari mai dese de cap, consum mai mare de cerneala si umplerea buretilor reziduali ceea ce duce la interventii in service si la alte costuri (nu foarte mari dar mai mult iti pierzi timpul cu imprimanta “in spate” – bineinteles ca aceste “interventii” pot fi facute si de acasa dar nu stim cate service-uri va vor prezenta si aceasta optiune – noi o facem aici).

 

Cam acestea sunt argumentele pro si contra asupra celor doua tipuri de cerneala. Parerea noastra este ca nu exista un castigator, ambele au plusuri si minusuri, ambele sunt folosite de fotografi cu experienta, cu rezultate foarte bune. Dvs trebuie sa decideti (avand in vedere aceste aspecte si ceea ce doriti sa obtineti de la imprimanta dvs) spre ce tip de cerneala veti merge. Daca printati predominat produse ce sunt expuse indelungat sub actiunea luminii (magneti de frigider, tablouri, etc) mergeti spre Pigment. Orice alte produse, orientati-va spre Dye.

 

Solvent si Eco-Solvent

Cerneala eco-solvent pentru imprimantele industriale de mari dimensiuni – este o cerneala ce se foloseste la printul de interior, dar predominant exterior, extrem de rezistenta la conditiile atmosferice si cu aplicatii in printul publicitar sau alte forme de semnalizare. Cerneala de tip Solvent este toxica (camera in care se afla echipamentul in functiune trebuie f bine aerisita), de aceea a fost dezvoltata cerneala Eco-Solvent (mai putin toxica).

Cerneala solvent pentru imprimante digitale – este folosita pe scara foarte larga in tipografie, este ieftina si culorile nu se estompeaza in timp. Pretul si rezistenta buna in timp sunt principalele avantaje ale ei.

Argumente PRO:

– poate fi folosita pe o varietate foarte mare de medii de printare (de hartii) – pe o varietatea mai mare decat cerneala DYE.

– este f rezistenta in timp, inclusiv la intemperii (ploi, vant, soare, etc). De aceea se foloseste f mult pentru printul outdoor.

– are un pret decent

Argumente CONTRA:

– cerneala Solvent este periculoasa pentru sanatate – aceasta emana vapori toxici. Daca folositi eco-solvent, aceasta este mai in regula, insa acel „eco” din nume inseamna doar un nivel de toxicitate mai scazut

– infunda f rapid capetele de printare.

– culorile si rezolutia sunt slabute. N-o sa vedeti niciodata fotografi sau expozitii care printeaza cu eco-solvet sau solvent. Imaginile arata bine / decent doar privide de la distanta.

Cerneala UV

Este cea mai recenta tehnologie de imprimare. Se diferentiaza de tipurile de cerneala traditionala prin faptul ca implica folosirea razelor UV pentru uscare. Practic, nu exista substante chimice implicate in procesul de imprimare ceea ce o face eco-friendly.

Procesul de imprimare cu cerneala UV este foarte rapid. Costul ei ridicat se justifica tinand cont ca adera la absolut orice suprafata (lemn, sticla, plastic, ceramic, etc). De aceea nu este nevoie de nici o sita sau matrita. Nu are nevoie sa fie absorbita in suprafata pe care se printeaza. Cerneala UV se distinge printr-o calitate ridicata a culorilor, insa f rar este folosita pentru fotografie.

Aplicatii – personalizari diverse obiecte promotionale (pixuri, brichete, mingi de golf, faianta, lemn, etc)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *