Cerneala dye sau pigment acopera marea majoritate a imprimantelor foto. Cele mai multe imprimante entry si mid level folosesc dye, pe cand cele high-end folosesc pigment. Nu va lasati insa influentati de acest lucru considerand ca pigmentul este superior cernelii dye. In cele ce urmeaza vom incerca sa va exemplificam plusurile si minusurile fiecareia dintre ele.
Cerneala folosita la fotografii este de 2 feluri – dye (pe baza de apa) si pigment (unele echipamente industriale mari folosesc solvent, eco-solvent sau UV). Despre aceste tipuri de cerneala puteti citi aici.
Acest articol isi doreste sa va indrume (cat mai repede si exact) spre tipul de cerneala ce satisface cerintele dvs.
DYE
Este tipul de cerneala standard utilizata în imprimantele foto entry level si mid level. Este compusa in proportie de 95% din apa (de aici si singurele „probleme” pe care le are).
Argumente PRO:
– culori aprinse si vibrante, rezolutie excelenta, stralucire foarte mare;
– se poate printa cu ea pe orice tip de hartie foto;
– cea mai “prietenoasa” cerneala cu imprimanta – infunda foarte rar capul de printare;
– pretul – DYE este mult mai ieftina decat PIGMENTUL;
– se gaseste la sticlute economice (pentru imprimante cu tanc de cerneala – CISS).
Argumente CONTRA:
– rezistenta scazuta la apa si la razele UV (dar pana si acest lucru poate fi imbunatatit prin folosirea unei hartii foto PREMIUM) – mai multe despre acest lucru puteti citi aici.
PIGMENTUL
Este folosit cu precadere in imprimantele foto high-end. Asta insa nu inseamna ca este mai bun decat DYE. Urmeaza ca dvs, dupa ce veti citi cele de mai jos (si altele mai in detaliu aici), sa decideti.
Argumente PRO:
– rezistenta foarte mare la apa si razele UV (lumina)
Si cam atat cu argumentele PRO
Argumente CONTRA (aici avem o lista ceva mai lunga):
– pretul – am expus ceva mai sus acest aspect; este mult mai scumpa ca cerneala DYE;
– culori mai putin vibrante, stralucitoare si saturate decat DYE;
– nu „prinde” (nu se usuca) pe hartiile foto lucioase de tip CC (cast coated), care nu sunt premium (de tip RC – resin coated), de aceea pigmentul se foloseste predominant pe hartie foto premium sau pe hartie foto mata;
– poate infunda mult mai usor imprimanta. Asta se traduce in curatari mai dese de cap, consum mai mare de cerneala si umplerea buretilor reziduali ceea ce duce la interventii in service (costuri suplimentare si echipament „tras pe dreapta”).
Cerneala Dye sau Pigment – Sfaturi alegere echipament:
Daca printati majoritar magneti de frigider si/sau tablouri ce sunt expuse in camere luminate – ar fi indicat sa folositi cerneala pigment. Pentru restul produselor (fotografii, albume foto, invitatii, etc), folositi cerneala DYE. Daca printati atat magneti si tablouri cat si alte produse, v-ar prinde bine 2 imprimante (una cu DYE, alta cu PIGMENT), iar daca nu aveti buget pentru 2 imprimante, orientati-va dupa cat de mult printati, procentual vorbind, tablouri si magneti (daca >60% din produse sunt tablouri si magneti, mergeti pe pigment, altfel, orientati-va spre DYE).
De asemenea, daca printati documente foarte importante (contracte, etc) ce trebuie sa reziste in cazul unei varsari accidentale de apa, orientati-va spre imprimante cu cerneala PIGMENT.
Cam atat momentan despre cerneala dye si pigment. V-am prezentat mai sus argumentele pro si contra fiecareia dintre ele. Bineinteles ca nu exista un castigator, ambele au plusuri si minusuri. Dvs trebuie sa decideti (avand in vedere aceste aspecte si ceea ce doriti sa obtineti de la imprimanta dvs) spre ce tip de cerneala veti merge.
Mai multe detalii despre cerneala dye si pigment puteti citi in acest articol.
In general ca sa pot trece o imprimanta de pe DYE pe Pigment e necesar sa golesc total CISSul sau cand e la 10% rezervorul pot turna direct Pigmentul amestecand astfel cei 10% cu cei 90%Pigment…..?
Răspunsul este valabil pentru imprimante Epson de format mic (A4 sau A3+): cel mai bine e sa puneți ciss-ul la orizontala și sa scoateți cu o seringa cât puteți din cerneala dye (durează 3 minute – nu va ia mult timp, nu vad rostul sa lăsați 10% dye). Apoi puneți pigment și dați un ink charge sau 3-4 curățări de cap pana când cerneala dye este eliminată de pe circuitul intern al imprimantei și ajunge pigmentul în capul de printare.
Nota: Operațiunea va avea succes în 90% din cazuri. Daca cerneala pigment sau dye sunt de proasta calitate, aveți o mica șansă (estimez 10%) sa reacționeze chimic la amestecare și sa va înfunde capul de printare. Pigment de buna calitate va sfătuiesc sa folosiți Epson 112 (4 culori; iar daca aveți imprimanta pe 6 culori – luați doar LM și LC compatibile).